Illegitimate

Carmen
"Carmen"

VH17-076-0001

belgianpuoliverinen (bwp), tamma, 167cm
s. 30.11.2016, 8v.
esteratsastus, re 150cm
kasvattaja Tristan Vandenbroucke, BE
omistaja Helo (VRL-13822)

20.03.2017 KTK-III 17 + 16 + 16 + 17 = 66p. / KTK-III
24.10.2017 Quality (58,889 %) 8+3½+3+8+4½+7+6+9½+3½
i. Maxence evm
trn, bwp, 169cm
ii. Esteban evm
rn, bwp, 171cm
iii. Niels evm
iie. Loredana evm
ie. Natacha evm
trn, bwp, 166cm
iei. Pieterjan evm
iee. Natasja evm
e. Chloé evm
m, bwp, 165cm
ei. Dominique evm
tprt, bwp, 166cm
eii. Lennert evm
eie. Elien evm
ee. Cosette evm
m, bwp, 162cm
eei. Lionel evm
eee. Coline evm

Carmenin isä, Maxence, on 169cm korkea tummanruunikko belgianpuoliveriori. Ori on kilpaillut menestyksekkäästi esteillä ympäri Euroopan ja on ollut haluttu hevonen jalostuksessa. Orin kuvataan olevan tulinen, mutta hallittavissa. Maxencella on juuri sopivasti tulisuutta ja rohkeutta esteille, mutta samalla se on myös todella turvallinen ratsu. Omistajansa mukaan kukaan ei ole tippunut sen selästä muuten kuin tekemällä itse arviointivirheen. Maxence on kilpaillut 150cm luokissa, mutta potentiaali sillä riitti 160cm asti ainakin kotioloissa. Jälkeläisiä orilta löytyy hienot 23 kappaletta ja niille ori on periyttänyt periksiantamattomuutta ja rohkeutta ottaa haasteet vastaan.

Carmenin isänisä, Esteban, on 171cm korkea komean ruunikko belgianpuoliveriori Saksasta. Ori on menestynyt näyttelyissä hienon ulkomuotonsa takia ja sen esteura jäi hieman lyhyeksi, joskin hyväksi. Esteban myytiin tunnetulle oriasemalle, jossa se pääsi jatkamaan hienoa sukuaan ja periyttämään jälkeläisilleen komeaa ulkonäköään ja mielettömän ihanaa luonnettaan. Estebanin kuvataan olevan rehti ja hellyydenkipeä, rohkea ori, joka ottaa mielellään haasteet vastaan. Jälkeläisiä orilta löytyy hurjat 41 kappaletta ja niistä moni on perinyt isältään komean rakenteen ja värin.

Carmenin isänisänisä, Niels, on belgianpuoliveriori Saksasta. Tämä ruunikko, 170cm korkea ori, on menestynyt hyvin näyttelyissä ja haalinut muutamia sijoituksia esteratsastuksesta. Niels on rohkea, komea ja periksiantamaton ori, josta saa hienon treenikumppanin. Nielsin nuoruus ei ole ollut kovin ruusuinen sen muuttaessa lähes kymmenen kertaa omistajalta toiselle, mutta se ei ole orin menoa juurikaan haitannut. Orista kasvoi, kun kasvoikin taitava ratsu, jolta ei ulkonäköäkään puutu. Jälkeläisiä Nielsillä on kymmenisen kappaletta ja niille ori on periyttänyt ulkonäköään ja rohkeuttaan.

Carmenin isänisänemä, Loredana, on 172cm korkea musta belgianpuoliveritamma. Tamma on sekä ulkonäöltään, että luonteeltaan todella kaunis ja sivistynyt, mutta sen kanssa ei kuitenkaan tule koskaan tylsää. Loredanalta löytyy paljon potkua ja se on menestynyt esteratsu. Hevonen on kilpaillut 150cm tasolla ja se on kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle, joskin juuri ja juuri. Loredana on kiinnostanut monia ja sen varsat ovat menneet hyvin kaupaksi ympäri Euroopan. Jälkeläisiä tammalta löytyykin kahdeksan kappaletta ja niistä jokainen on perinyt emänsä ulkonäön ja sisukkaan luonteen.

Carmenin isänemä Natacha on kaunis, 166cm korkea tummanruunikko belgianpuoliveritamma. Luonteeltaan tamma on lempeä ja reipas ja sen kanssa on helppo tehdä töitä. Hoidettaessa tamma on mahdoton pelleilijä ja säätäjä, mutta kun se pääsee työskentelemään, kuoriutuu hevosesta taitava, monipuolinen ja keskittynyt kovan tason kenttäratsu. Natacha ei anna periksi, eikä hätkähdä, jos ratsastaja on hieman epävarma tai antaa epäselviä ohjeita. Tamma painaa eteenpäin tunteella sekä taidolla. Jälkeläisiä tammalta löytyy viisi kappaletta ja niille se on periyttänyt periksiantamattomuutta ja tasaisuutta.

Carmenin isänemänisä, Pieterjan, on toiselle palkinnolle kantakirjattu belgianpuoliveriori Itävallasta. Ori on musta, 168cm korkea kenttäratsu, jonka kilpailu-ura päättyi yllättäen loukkaantumiseen. Kuntouduttuaan hevonen siirrettiin puskailun puolelle, eikä ori ole päässyt enää kilpailemaan. Pieterjanilta löytyy kuitenkin paljon potentiaalia, taitoa ja ennen kaikkea haluja. Ori on rehellinen ja reipas työskentelijä, mutta myöskin hyväluonteinen. Se ei säiky tai temppuile ylimääräisiä ja on muutenkin harvinaisen ruunamainen ori. Pieterjania on pystytty onnistuneesti käyttämään jalostuksessa ja siltä löytyykin kymmenisen hienoa varsaa. Jälkeläisilleen ori periytti monipuolisuuttaan ja kylmähermoisuuttaan.

Carmenin isänemänemä, Natasja, on mukava, tummanrautias, 163cm korkea belgianpuoliveritamma. Tamma on oikea kiukuttelija tallissa, mutta työskennellessä se on keskittynyt ja erittäin taitava esteratsu. Natasja on pieni ja kaunis tamma, mutta sitä ei tule aliarvioida. Hevonen osaa kyllä pomottaa ja se tappelee viimeiseen asti, jos jotakin haluaa. Esteillä se on kuitenkin rento ja etenee rauhallisesti, kunhan ratsastaja ei hosu selässä mitään ihmeellistä. Jälkeläisiä Natasjalla on vain kolme kappaletta, mutta niistä jokainen on perinyt emänsä luonteen ja taidot esteille.

Carmenin emä, Chloé, on rempseä, 165cm korkea musta belgianpuoliveritamma. Tamma on pippurinen, mutta mukava hevonen, jolta löytyy taitoa erityisesti esteille. Tamma löytää ponnistuskohdat ilman apua ja osaa sovittaa askeleensa nätisti esteiden väliin. Hevonen hyppää lennokkaasti ja se on kisannut jopa 160cm luokkia. Chloé kiersi omistajansa kanssa pitkin maita ja mantuja keräillen sijoituksia sekä mainetta ja kunniaa estekentillä. Tamma kantakirjattiin toiselle palkinnolle ja sillä on kuusi jälkeläistä. Jälkeläisilleen tamma on periyttänyt taitojaan ja tietynlaista rehellisyyttä työskennellessä.

Carmenin emänisä, Dominique, on tummanpunaruunikko, 166cm korkea belgianpuoliverinen. Ori on luonteeltaan rehellinen ja reipas esteratsu, jonka historia ei ole niin ruusuinen kuin voisi kuvitella. Ensimmäiset kolme vuottaan hevonen oli huonossa, pahoinpitelevässä kodissa, joten ihme, että hevosesta on kasvanut kohtuullisen järkevä ja kiltti, pelkäämätön tapaus. Uuteen kotiin päästyään Dominique oli tietysti varautunut ja pelokas, mutta hevosesta kuoriutui lopulta taitava esteratsu. Hevonen onkin kilpaillut 140cm luokkia menestyksekkäästi. Jälkeläisiä orilta löytyy 13 kappaletta ja varsat ovat perineet isänsä työskentelyhalut.

Carmenin emänisänisä, Lennert, on orimainen ja reipas, 168cm korkea ruunikko belgianpuoliveriori. Lennert on asunut koko ikänsä samassa kodissa, missä syntyi, ja sen kanssa on oltu tavoitteellisia kenttäratsastuksen parissa. Ehdottomasti parhaimmillaan hevonen on esteratsastuksessa, mutta sen omistajaperhe ei halunnut luovuttaa kenttäratsu-unelmastaan. Hyvä niin, sillä orin kanssa on menestytty kyseisessä lajissa todella hyvin. Lennert on myös kantakirjattu toiselle palkinnolle ja siltä löytyy 15 jälkeläistä ympäri Euroopan. Jälkeläisilleen ori on periyttänyt monipuolisuuttaan ja ulkonäköään.

Carmenin emänisänemä, Elien, on kaunis belgianpuoliveritamma, jolla on vain puskailtu rennosti. Tamma on 166cm korkea, rautiaan värin omaava kaunokainen. Tamma on toiminut opetusratsuna omistajaperheen nuorille ja siinä se on onnistunut hyvin. Nykyään perheen lapset, tosin jo aikuisia, kilpailevat kovan tason luokissa esteratsastuksessa. Elien on luonteeltaan rauhallinen, mutta haasteita antava ratsu, jonka kanssa ei tule tylsiä päiviä. Tamman sukua on jatkettu kolmella hienolla varsalla ja hevonen on periyttänyt niille ulkonäköään, sekä rentouttaan.

Carmenin emänemä, Cosette, on musta, 162cm korkea pippurinen belgianpuoliveritamma. Hevosen kanssa ei tule koskaan tylsää, sillä se keksii aina jotain uutta temppua toteutettavaksi. Cosette on viekas ja pirullinen tamma, mutta silti suurisydäminen ja rapsutuksia kaipaava nelijalkainen. Tamma rakastaa olla huomion keskipisteenä, ja jos tämä ei toteudu, alkaa kiukuttelu. Cosette on taitava esteratsu, mutta välillä sen kanssa saa tapella pienestäkin asiasta. Hevosen kanssa on kilpailtu 140cm luokkia hieman vaihtelevalla menestyksellä. Jälkeläisiä tammalla on kuusi kappaletta.

Carmenin emänemänisä, Lionel, on mustanruunikko, 164cm korkea belgianpuoliveriori Saksasta. Luonteeltaan ori on aivan mahtava. Se on rehellinen ja kohtuullisen ruunamainen. Oria on helppo käsitellä, mutta se antaa myös pieniä haasteita silloin tällöin. Lionelia tulee osata pyytää ja käskeä tai muuten hevonen ei tee mitään. Lionelilla on kilpailtu 150cm esteluokissa ympäri Euroopan ja se on kantakirjattu toiselle palkinnolle. Ori on ollut haluttu hevonen jalostukseen, mutta kysyntään nähden sitä on käytetty harkiten. Lionelilla on 17 jälkeläistä, joista jokainen on kilpaillut esteiden parissa.

Carmenin emänemänemä, Coline, on musta, 158cm korkea belgianpuoliveritamma. Vaikka hevonen on pieni, siltä löytyy voimaa ja lennokkuutta esteille vaikka muille jakaa. Sillä onkin kilpailtu 150cm ja jopa välillä 160cm luokissa. Tamma on aiheuttanut ihastusta varsinkin suuremmissa luokissa pienen kokonsa tähden. Coline on luonteeltaan reipas ja nöyrä, innokas ratsu. Tamma on myös erittäin mukavuudenhaluinen ja huomionhakuinen. Jälkeläisiä tammalta löytyy viisi kappaletta ja niille hevonen on periyttänyt erityisesti huomionhakuisuuttaan ja nöyryyttään.

Jälkeläiset

t. Capri '88
o. Urania '88
t. Célestine '88
o. Cok3&C0LA
t. Ciara '88

Carmen on tulinen ja äkkipikainen tamma. Koskaan ei voi etukäteen sanoa mitä tuo neiti keksii seuraavaksi tai mitä seuraavaksi sen kanssa tapahtuu. Kuitenkin loppujen lopuksi neito on hyväntahtoinen eikä tarkoita pahaa kärpäselläkään. Pinna on kuitenkin todella lyhyt eikä aina voi tietää mikä tänään sitten on neidin mieleen ja mikä ei.

Hoitaessa Carmen on suhteellisen helppo ja hyvä käytöksinen. Pääsääntöisesti tamman saa hoidettua karsinassa ilman sen isompia ongelmia. Toki jos neidillä näyttää olevan kiukkupäivä niin helpommalla pääsee kun Carmenin vaan ottaa käytävälle tai sitten sitoo karsinassa kaltereihin.
Varustaminen tapahtuu hyvin pitkälti vaivattomasti. Kiukkupäivinä tamma korkeintaan vaan satuloidessa narisuttelee hampaitaan yhteen korvat luimussa, mutta ainakaan tähän päivää mennessä hampaita se ei ole yrittänyt upottaa kehenkään.

Ratsastaessa Carmenin kipakkuus tulee enemmän kun hyvin esille. Helposti kuumuva tamma ei ole aina se helpoin ja varmin ratsu. Esteillä kuitenkin Carmen on esittänyt loistavaa varmuutta ja vielä tähän päivää mennessä ei ole tullut vastaa mitään estettä josta neitiä ei ole hypännyt varmasti yli. Tamma ei siis todellakaan kyttäile mitään ylimääräistä joten hyvin pitkälti esteradalla saa keskittyä vaan ohjaamiseen ja koettaa olla hävittämättä jarruja. Hyvin yleinen virhe Carmenin kanssa tulee radalla siinä vaiheessa kun vauhtia on vain yksinkertaisesti liikaa eikä siinä vaiheessa hevonen itsekään osaa oikein katsoa fiksua ponnistuspaikkaa. Vaikka vauhtia löytyy ja jarrut ovat välillä enempi vähempi hukassa niin Carmen antaa paljon anteeksi. Se yrittää itse tehdä radalla parhaansa ja imee hyvin vahvasti esteille. Ikävä kyllä kuumetessaan tamma muuttuu edestä hyvin vahvaksi ja siinä vaiheessa sitten yleensä koetellaan ratsastajan kanttia, että riittääkö se radan loppuun asti.

Kilpailupaikoilla Carmen on yleisesti ottaen yksi iso draama queen. Milloin mikäkin hevonen on mukamas liian lähellä ja pitää vinkua ja kitistä joka asiasta. Harvemmin tamma potkii ketään tästä protestoiden, mutta ihan varmuuden vuoksi ja kaikkien mielenterveyden takia häntää koristaa poikkeuksetta aina kilpailupaikoilla punainen nauha.

NJ'n alaiset näyttelyt

16.01.2017 (kutsu), lk 4 bwp-t - 2/4, irtoSERT
01.03.2017 (kutsu), lk 3 bwp-t - 2/4, irtoSERT

Porrastetut

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 2477.13
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 3228.62
Tahti ja irtonaisuus: 0.00
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00


ERJ esteratsastus taso 10/10

21.04.2017 Valmennus

Valmentajana Sorel

Viimeisenä mutta ei suinkaan vähäisimpänä oli vuorossa musta kaunotar, Carmen, jolle oli tarkoitus tehtailla kiva esterata. Hevonen on kuulemma ollut todella vauhdikas ja menevä nyt muutaman päivän, joten suunnittelin suosiolla vain muutaman esteen ja keskittyisimme pikku seikkoihin, mitkä oikeasti ovat äärimmäisen tärkeitä. Aluksi ratsukko kulki isolla ympyrällä, tehden asetuksia ulos ja sisälle. Myös takaosan siirtoja, että saadaan hevonen heräilemään myös pohjeavuille. Carmen narskutteli kuolaimia ja heitteli päätänsä levottomasti. Vasen kierros oli selkeästi kankeampi. Alkuun meillä kului aika paljon aikaa, että saimme hevosen toimimaan halutusti ja turhan hermostuneisuus häviämään. Aloitimme perus pystyesteestä, jota lähestytään lyhyen suoran jälkeen tiukasti kääntäen kuin pisaralle. Tämä ei ollut todellakaan helppo tehtävä, mutta tässä joudumme keskittymään äärimmäisen tarkasti laukan nopeuteen ja pituuteen. Liian nopea laukka ei toimi tässä, ei mitenkään. Ratsukon alku näytti hurjalta mutta todella selkeät ja napakat pidätteet ennen käännöstä sai Carmenin reagoimaan hyvin ja nopeus tippui ja esteelle tulo onnistui loistavasti! Siitä jatkoimme kaksois sarjalle, joka oli pitkälle suoralle sijoitettu. Kehotin ratsastajaa istunnalla hallitsemaan hevosta ja huolehtimaan selkeistä ja tarkoista pidätteistä. Ennakointi on äärimmäisen tärkeää! Välillä vauhti meinasi olla päätä huimaavaa mutta hyvin ratsastaja sai mustan kaunokaisensa hallintaan. Loppuun olin todella iloinen ja tyytyväinen. Enemmän rauhallisuutta ja istunnalla ratsastamista, niin hyvä tulee! Hevonen selvästi luottaa ratsastajaansa mutta tarvitsee toiminnalleen selkeän jarrun.


22.03.2017 Valmennus

Valmentajana Veera R.

Tänään pääsin valmentamaan Carmenia ja tämän omistajaa esteratsastuksen saralla Illegitimatessa. Ratsukko oli maneesissa jo keräilemässä ohjia kunnolla käteen, kun saavuin. Alkaessani kasailemaan esteitä seurasin sivusilmällä ratsukon ravailua. Carmenin ravi oli hyvin matkaa voittavaa ja letkeää, mutta se näytti olevan hyvin herkkä suustaan ja protestoi aina, kun sen mielestä suuhun jäätiin liian ronskisti kiinni. Kehotin ratsukkoa tekemään isoja ympyröitä ja tempon vaihteluita ravissa.

Kokosin ratsukolle n. 140 - 160cm korkeita esteitä, kolme pystyä, kaksi tasaokseria ja yksi trippeli. Olin suunnitellut radan niin, että pystyt ja okserit pystyi tulemaan kummastakin suunnasta. Näin ollen saimme tehtyä tästä 11 esteisen radan. Laskin alkuun vielä kaksi estettä hieman matalammalle, että ratsukko sai tehdä muutaman verryttelyhypyn. Carmen vaikutti kuumuvan jo näillä melkoisesti, joten hetken ratsastaja sai palautella ja rauhoitella tammaa kuulolle laukassa ja ravissa, ennen kuin jatkoimme valmennusta.

Kun Carmen oli saanut tarpeekseen päästellä taas välissä höyryjä ja saatu hyvin kuulolle, aloin neuvomaan ratsastajalle rataa. Ratsukko lähti jälleen vauhdilla ensimmäistä estettä kohti, mutta ratsastaja toimi aivan oikein ja käänsi ratsun uudelle ympyrälle. Vasta kun tamma lähestyi estettä hallitusti niin he pääsivät matkaan. Tamma ponkaisi muutamalle esteelle hieman kaukaa ja yritin huutaa ratsastajalle, että laskee askeleita tarkemmin väleillä. Radan loppu päässä ratsastaja sai tamman paremmin hallittua, mutta radan alusta he joutuivat uusimaan muutaman estevälin niin monta kertaa, että väliin saatiin mahdutettua oikea määrä askeleita.